Sivilce (Akne) nedir? Nasıl oluşur? Sivilce nasıl geçer? Sivilceden kurtulmanın yolları nelerdir? Sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.
Sivilce (Akne) Nedir?
Genellikle ergenlik döneminde ve nadir de olsa kadınların adet dönemlerinde yüz, omuz, sırt, boyun ve dekolte bölgelerde sivilceler (akne) oluşur. Sivilceler, cildin her gün düzenli olarak temizlenmesi ve sağlıklı bir beslenme ile çok çabuk geçer. Ancak bu durumun aksine uzun dönemli sivilce oluşumlarında, daha ciddi önlemler almak, çeşitli bitkisel bakım formülleri ve doğal maskeler uygulamak gerekiyor. Tabi müdahaleden önce ciltte oluşan sivilcelerin sebeplerini bilmek gerekir. Kaynağı tespit edildikten sonra bunu önlemek için neler yapılması gerektiği araştırılmalı. Doğru tespit ve müdahalelerle sivilceden kurtulunabilinir.
Ciltte Neden Sivilce (Akne) Oluşur?
Sivilceler yağlı ortamları sever ve derinin yağ oranının yüksek olduğu alanlarda ortaya çıkar. Bu bağlamda sivilcenin oluşumu ile yağlı cilt birebir bağlantılıdır. Bundan dolayıdır ki sivilceli kişilerde yağ dokusunun artmasıyla beraber yağ kanalları tıkanmaya başlar. Böylesi bir ciltte mikrobik oluşumlar neticesinde mikroplar yağları parçalar ve sivilceye dönüştürüp ciltte görünür hale getirir. Bütün toplumlarda görülme durumu % 80 civarlarında olup sivilceler genellikle ergen yaş dönemi olan 12-18 yaş aralığında çok fazla görülmektedir. Bunun en önemli sebebi ergenlik döneminde deri altındaki yağ dokularının gelişimi ve akabinde ciltte meydana gelen iltihaplı kızarıklık ve şişliklerdir. Özellikle yüz bölgesinde görülen sivilceler, tıbbi veya bitkisel yöntemlerle temizlenmezse ciltte kalıcı leke ve izlere sebep olmaktadır. Özellikle ergenlik döneminde giderilmeyen sivilcelerin ciltte bıraktığı izler neticesinde kişide psikolojik sorunlara sebebiyet verdiği bilinmektedir. Sivilce (Akne) oluşumunda hormonsal sorunların ve yağ dokusu yükselmesinin etkili olduğu bilimsel tespitlerle kanıtlanmıştır. Özellikle böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjenik hormonlar arttığında veya vücut bu hormonlara karşı aşırı hassaslaştığında sivilce oluşumu kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra sivilcenin genetik yollarla da geçtiği tespit edilmiştir. Yani annesi ve babasının, akrabalarının cildinde sıkça sivilce bulunan kişilerin sivilce oluşumuna karşı diğer kişilere kıyasla daha fazla önlem alması gerekir. Ayrıca vücudun sıkça terlemesi, sivilceleri kapatmak için kullanılan ilaçlar ve kozmetik ürünler, stresli bir yaşam, var olan bir sivilceyi patlatmak gibi sebepler de ciltte var olan sivilcelerin geç iyileşmesine sebebiyet vermesinin yanı sıra yeni sivilce oluşumuna da neden olacaktır.
Sivilce Oluşumunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler?
- Sivilce oluşumu ile vücuttaki yağ dokusunun yükselişi arasında ciddi bağlar olduğu uzman görüşleriyle de desteklenmektedir. Buradan hareketle alışılmış beslenme şeklimiz olan; yağlı, tuzlu, şekerli hazır gıdalarla beslenmenin, vücuttaki yağ oranını yükselttiği ve dolayısıyla sivilce oluşumuna zemin hazırladığı gözden kaçırılmamalıdır. Bu sebeple sivilce oluşumunu engellemek istiyorsak, az önce de saydığımız yağlı, tuzlu ve hazır gıdalarla beslenme alışkanlığımızı kesinlikle terk etmeliyiz.
- Sivilceler yağlı, kirli, gözenekleri tıkalı ciltleri daha çok seviyor. Bu bakımdan sivilce oluşumunu önlemek adına yapılacak bir diğer adım cildinizin yağlılık durumuna göre günde en az iki kez yıkanıp temizlenmesi ve akşam yatmadan önce de tonik türü bitkisel temizleyicilerle temizlenmesidir.
- Sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmak için uzmanlarca sabah akşam nemlendirici sürülmesi öneriliyor. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, seçilecek nemlendiricinin cilt tipine uygun olmasıdır. Bu bakımdan kuru, yağlı ve karma cilt tipleri için ayrı nemlendiriciler bulunduğu unutulmamalıdır. Yanlış tercih çözümden çok sorun yaratır ve sivilceleri kurutmak yerine daha çok azdırır.
- Sivilce temizliği için kullanılacak temizleyiciler, cildin bir dermatolog tarafından incelenmesi sonrasında daha doğru tercih edilecektir. Başkalarının önerileriyle temizleyici kullanmak kesinlikle doğru bir davranış değildir.
- Makyaj için kullanılan fondöten ve pudra gibi ürünler, cildin havayla olan temasını kestiğinden cildin rahat bir nefes almasını engeller ve gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Cildi sivilce oluşumuna yatkın ciltlerin bu tür ürünlerden uzak durması veya minimum düzeyde olacak şekilde kullanması önerilir.
- Stresli, depresif kişiliğe sahip bireylerde sivilce oluşumuna yatkınlık maksimum düzeydedir. Bundan ötürüdür ki stres altındaki bir vücut salgıladığı hormonlarla yağ kanallarının yağ üretimini artırmakta ve sivilce oluşumunu dolaylı yoldan tetiklemektedir.
- Sivilceleri patlatarak da olsa bir müddet sivilce görüntüsünden kurtulmak mümkün. Ancak patlatılan sivilce deri altındaki diğer dokulara da bulaşır ve patlatılan yerin çevresinde zamanla yeni sivilceler oluşur. Bu sebeple sivilceyi patlatmadan, önleyici ve giderici kürler, bitkisel doğal maskeler uygulayarak tamamen kurtulmaya çalışmak en doğru yol olacaktır.
İlginizi çekebilecek diğer haberlerimiz
Bebeğin Yüzündeki Sivilceler Nasıl Oluşur? Nasıl Geçer?Sivilce (Akne) nasıl geçer? Doğal yöntemlerle sivilcelerden kurtulun